[navigera]

PRESS & MEDIA

MER OM MIG

PRIVAT

HEM

JUST NU: DRÖM JOBB
SOM MIN ASSISTENT inkl
sökes 2 deltid, 2 vikarier. (WOW-PCA JOB) -->

_______________

 

 

SAGAN OM TIDVATTNET SOM KUNDE SÄNKA OCH LYFTA ALLA BÅTAR

- en saga fritt efter Astrid Lindgrens "Pomperipossa i Monismanien", av Peter Cederholm, civilekonom och grundare av bostadsföretagen www.Lazybee.biz och LocationPartners.com

IDAG SKA JAG BERÄTTA sagan om Tidvattnet som kunde sänka och lyfta alla båtar. Den handlar om en människa, Hans kan vi kalla honom, för det brukar ju folk heta i sagorna. Han bodde i ett land som vi kan kalla Monismanien, nånting måste vi ju kalla det.

Hans älskade sitt land, dess skogar, berg, sjöar och gröna lunder, men inte bara det utan också människorna som bodde där. Och till och med de visa personerna som styrde det – favoriterna var de röda, eftersom de sa sig ta från de rika och ge till de fattiga, precis som Robin Hood.

Monismanien var ett så bra samhälle tyckte han, ingen behövde vara fattig där, alla skulle ha sin bit av välfärdskakan.

Ändock fanns det i landet många missnöjda människor som slog på sköldarna och gnydde över "att skatterna är mycket högre än i alla andra länder" som de kallade det. Det gjorde Hans aldrig, ingen i hela Monismanien hade nånsin hört honom gny det allra minsta över skatterna. Tvärtom, han tyckte det var alltigenom bra och rättvist eftersom de visa röda personerna sa att skatterna, precis som allt annat i Monismanien, var mycket bättre, mer jämlikt och mer solidariskt än i alla andra länder; och Hans levde glad och lustelig.

ÄNDA TILLS EN KOMPIS berättade sagan om fattig-Monismanien

  • Huvudanledningen till Monismaniens forna glans – tvärt emot vad alla politiker påstod under paroller som "tredje vägen" - var att man fegade sig i 2:a Världskriget; man sålde till båda sidorna i kriget, lät trupper marschera genom landet, lämnade ut Balter, slapp få fabriker och infrastruktur sönderbombat. Man hade alltså ett stort försprång jämfört med övriga Europa.
  • I Monismanien gjordes De Riktigt Rika ännu Rikare, och alla andra gjordes allt Fattigare (Några slapp förmögenhetsskatt helt, såsom klädkungen m f l; Monismanien hade halkat ned från 4:e till 20:e plats i välfärdsligan.)
  • Fattiga i Fittja betalade samma hyror som Överklassen på Östermalm.
  • Skatten var högre på de fattigaste än i andra länder.
  • Bilkörning var en klassfråga - bara de rika hade råd att köra bil, ty momsen på bilar, bensin (och allt annat!) var mycket högre än i andra länder. Monismanien hade därför den äldsta bilparken i väst, vilket skadade miljön. En gammal bil smutsar ned miljön lika mycket som hundra nya!
  • Det var - just beroende på världens högsta skatter! - Flumskola, Vårdkö och en Sorgligt Sorglig Omsorg (förutom i huvudstan)
  • Vart femte barn var fattigt.

"Du pratar", sa Hans. "Så kan det ju inte vara!"

För han var inte särskilt hemma i hur Tidvattnet fungerade i Verkligheten.


Jo då, fick han höra, i Monismanien hade Tidvattnet sjunkit så lågt att båtarna sjunkit från en 4:e till en 20:e plats på välfärdsligan. Att vägen ut ur denna mörkrets tidvatten-ebb handlade om att få välfärdskakan att växa genom att få Tidvattnet att stiga, inte om att fokusera på att minska klyftorna som man gjort alltför länge.

"De vill göra oss till dvärgar, det vill dom, våra makthavare. Men då ska man komma ihåg, att stora saker aldrig kan utföras av små människor.", sa kompisen.

"Förklara det här med hur tidvattnet kan få välfärdskakan att växa så att även de utsatta får det bättre", sa Hans.

För att förklara detta berättade kompisen om Winston Churchill – han som stoppade nationalsocialisterna – som hade skrivit:

Kapitalismens nedärvda last är den ojämlika fördelningen av tillgångarna,

Socialismens nedärvda dygd är den jämlika fördelningen av fattigdomen.

Vidare fick Hans höra om en doktorsavhandling från Lunds Universitet som bevisade att om skatterna är mer än lagom höga, sjunker Tillväxt-Tidvattnet BNP så att välfärdskakan blir mindre och mindre. Till slut finns bara fattigdom kvar att fördela!

Sedan sa kompisen att fokusen på att minska klyftorna – det som utgav sig för att vara en Robin Hood politik - var vad han kallade en "Robin-Hood-Från-Helvetet-politik" eftersom den i Verkligheten resulterade i att alla utom de riktigt rika blev allt fattigare. "Se hur det gått i Sovjet,NordKorea,Kina,Albanien och nu går i Monismanien!", sa kompisen. Precis som yin/yang måste vara i balans, kan ej skatten vara världshögst!

VAD ÄR DET SOM har farit i dom, tänkte Hans i sin mörka vrå. Är detta verkligen de visa personer som jag beundrade och värderade så högt? Vad är det de strävar efter att åstadkomma – ett samhälle så vrångt och omöjligt som möjligt? Eller har de bara missförstått människans natur? Förstår de inte att de flesta behöver Monetära Morötter för att anstränga sig? Annars skulle inte så många jobba Svart! Har de ej läst Machiavelli som redan på 1500-talet förstod att makt korrumperar, och att vi därför ej kan ha en elit som bestämmer á la socialismen? Han tänkte mycket på kompisens prat om att små dvärgar inte kan göra stora saker, och att stora saker behöver göras för att både stora och små ska få det bättre. Och att folk behöver Monetära Morötter för att göra stora saker! Samt att privata företag behövs, eftersom välfärd ej skapas om vi alla tvättar varandras strumpor på landstinget!

Nej, nu ska jag lugna ner mig med att läsa en godnattssaga av Astrid Lindgren, tänkte Hans.

Astrid skrev i slutet av Pomperipossa sagan "Vad är det för ett underligt surt avundsjukt os som har lagt sej över hela Monismanien, och varför säjer ingen ifrån så att det hörs: Så här kan det inte få vara, för då tar all företagsamhet slut i vårt land och där blir inga egna företagare kvar att beskatta."
Usch och fy!, tänkte Hans. Hur kan självaste Astrid Lindgren hålla med min kompis?! För nog är väl detta ändå det bästa samhället i världen? Eller...? Eller är det inte? Den frågan får jag visst lämna öppen, tänkte Hans och släckte ljuset.


(c) Peter Cederholm

Rösta på mig. Om jag blir vald lovar jag att Du inte skall bli besviken. Jag kommer att ge järnet!

Jag svarar gärna på Dina frågor - skriv en rad till [email protected]. Jag lovar försöka svara inom ett dygn.

 

 <-- Stocholm by Helicopter from Wheelchair (City + Bromma + Hammarby Sjöstad)

[navigera] |  PRESS & MEDIA | MER OM MIG | PRIVAT | HEM   winnipeg apartments apartments LONDON  Stockholm Rental Apartments FREE Global Apartment Reviews FREE Peter Cederholm